Berlin och Leipzig 2014

Resan till Punt. Från Hatschepsuts dödstempel. 18 dyn.

2 – 6 oktober 2014 reste en grupp medlemmar till Berlin och Leipzig under ledning av Gunilla Spens och Gunhild Frylén. Efter en stadsrundtur i Berlin första dagen var det dags att besöka Egyptiska museet i Neues Museum på Museuminsel. Museets verkligt stora sevärdhet är förstås bysten av Nefertiti, som står ensam i ett särskilt rum. Där råder strängt fotoförbud, men vackra bilder finns på www.egyptian-museum-berlin.com/c53.php.

Nästa dag reste vi med tåg till Leipzig, där vi besökte  Ägyptisches museum och blev visade runt av dr. Dietrich Raue. På museet möttes vi sedan av Svante Pääbo som tidigare föreläst på vår förening i Stockholm – då om mumier. Nu ägnar han sig som bekant åt Neanderthalmänniskan. Vi fick den stora äran att besöka honom på hans arbetsplats på Max Planckinstitutet och höra honom berätta om sin forskning.

I oktober 2016 har kung Carl XIV Gustaf besökt Max Planck-institutet i samband med statsbesök. Han har skrivit sitt namn på institutets vägg – strax intill EFIS sekreterare Gunhild Fryléns namnteckning! Svante Pääbo skickar oss då nedanstående bilder och skriver till Gunhild: “Nu står ditt namn där flankerat av Carl Gustaf och Tillich som är Sachsens ministerpresident. Det är passande för den utmärkta föreningen EFIS …”!!

GF – Foto: Gunhild Frylén
EO – Foto: Eva Olinder
Övriga foton (utom de som Svante Pääbo skickade): Birgitta Kyllenius