Campbell Price

27 november 2018 fick vi höra Intendenten vid Manchester Museum, dr Campbell Price berätta om”Golden mummies and spinning statues” samt om museets egyptologiska samlingar och dess historia.

Museet äger kistor, gravgods och mumier av två (halv)bröder från 12te dynastin. Redan från 1900-talets början har intressant forskning utförts på mumierna – och nu senast har man studerat DNA från deras tänder.
Se: www.ancient-egypt.co.uk/manchester/pages/the%20two%20brothers.htm

Campbell Price berättade också den spännande historien om hur han genom att tolka  inskriptionerna på en dittills oidentifierad staty i museets samlingar upptäckte att den föreställde den specielle personlighet som var Hatschepsuts rådgivare Senenmut.
Se: egyptmanchester.wordpress.com/2014/01/29/object-biography-15-a-previously-unidentified-statue-of-senenmut-acc-no-4624/

Och så var det historien om den mystiska roterande statyn som rörde sig av sig själv  – och som genererade en enorm mängd visningar på Youtube!
Se t.ex.  www.youtube.com/watch?v=thIOXrB0oPc

 

Efter det mycket uppskattade föredraget och den efterföljande frågestunden fick Campbell Price mottaga EFIS present – vår profilprodukt.

Foto: Birgitta Kyllenius