EFIS profilprodukt

EFIS nya Profilprodukt är vackra keramikskålar som är presenter exklusivt till föreningens föredragshållare. De är tillverkade lokalt i Luxor, Egypten, inhandlade och hemfraktade av EFISmedlemmen Carolin Johansson. De tillverkas av den ideella organisationen ”Egypte Terre d’Espoir” – se nedan!

Den första föredragshållaren som fått en sådan var Anne Landborg som berättade mycket intressant om Gudar, ritualer och identitet 25/4 2018.

CENTRE DE FORMATION A LA POTERIE

Många människor i Egypten har det ekonomiskt mycket tufft idag. I synnerhet efter att revolutionen inleddes 2011 då turismen sjönk drastiskt och många familjer ibland annat Luxor förlorade sin huvudsakliga inkomst. Därefter har inflationen skenat och priserna för elektricitet, mat, drivmedel och läkarhjälp har blivit närmast oöverkomliga för många.

En av de organisationer som arbetar med att hjälpa behövande med matpaket och medicinsk vård är ”Egypte Terre d’Espoir”. Organisationen är registrerad i Frankrike men har sin verksamhet i Qurna (västra Luxor).

Egypte Terre d’Espoir driver också en keramikskola där ungdomar från icke priviligierade familjer får chans att lära sig ett hantverk och att utveckla sin konstnärliga förmåga. Skolan ligger i Tarif (Qurna), inte långt ifrån Howard Carters berömda expeditionshus, just vid korsningen där vägen upp mot Konungarnas dal börjar (en skylt mittemot Castle Carter visar vägen). Besökare kan få ta del av tillverkningsprocessen och här visar eleverna upp sina verk till försäljning. Priserna är fasta och mycket rimliga. Förutom i själva verkstaden har skolan även försäljning av skålar och krukor på Hilton Hotel i Karnak.

Genom ett samarbete med skolan kunde EFIS ta fram en serie skålar designade speciellt för föreningen. Visst är de vackra? Keramikskolan i Tarif är väl värd ett besök!

Text och foto: Carolin Johansson