England 2016


EFIS Englandsresa 11- 17 april 2016

11 april anlände vi till Manchester, där vi togs emot av Manchester Ancient Egypt Society. Vi åt en god buffé tillsammans med medlemmar i föreningen och fick sedan lyssna till ett mycket intressant föredrag av professor Rosalie David: ”Religious Ritual at Abydos: Revisiting the Tempel of  Sethos I”.

I föreläsningssalen möttes vi av en stor välkomsthälsning innan Rosalie Davids föreläsning tog vid.

England_5 England_6

Efter föredraget överlämnade Gunilla Spens en EFIS-bricka som tack. – Och Maisy och Jan Österberg fick hämta sin lotterivinst – en tavla med motiv av Akhenaton!

12 april besökte vi den egyptiska avdelningen på Manchester Museum. Campbell Price  visade oss först runt  i den tillfälliga utställningen av djurmumier, och därefter fick vi gå ner i museets förråd.

I museets ordinarie samlingar finns bland annat kistor och gravgods tillhörande två (halv)bröder från 12 dynastin. Graven som var orörd är en representativ högreståndsgrav från mellersta riket. Dess hela innehåll ägs av Manchester Museum som sedan 1900-talets början bedrivit forskning på de båda brödernas mumier.
Se www.ancient-egypt.co.uk/manchester/pages/the%20two%20brothers.htm

Därefter blev det avfärd med tåg till Liverpool. Nästa dag, 13 april, gick vi under ledning av Anne Landborg till Garstang Museum, där vi fick en visning av den egyptologiska avdelningen.

14 april for vi vidare med egen hyrd buss i riktning mot Southampton. Vi mellanlandade i Stratford. 15 april reste vi med bussen till Bristol, där vi såg den egyptiska utställningen på Bristol Museum.

Därefter reste vi vidare med bussen till Salisbury Cathedral.  Katedralen äger ett av fyra exemplar av Magna Carta.

England_28 England_29

16 april blev det dags för besök på Kingston Lacy, det stora gods som en gång ägts av William John Bankes.
Bankes var en rik engelsman som bl.a. rest i Egypten och på 1820-talet under äventyrliga former låtit frakta hem en stor obelisk från Isistemplet i Philae samt en stor stensarkofag. Obeliskens hieroglyfer spelade en viss roll, när det en gång gällde att tyda hieroglyfernas gåta.
Vi gjorde en rundvandring i det stora huset med alla dess konstskatter.

Från Kingston Lacy åkte vi vidare till Pool, vid kusten.
Resans sista dag, 17 april, bar det iväg med bussen till Chartwell, där Winston Churchill bott de sista decennierna av sitt liv. Det stora huset med den praktfulla trädgården är nu museum. (Inne i huset rådde fotoförbud.)

Från Chartwell sedan – direkt till flygplatsen för hemfärd.

Ett stort tack till Gunilla och Gunhild som lagt ner mycket arbete på planeringen av denna trevliga resa! Och till Jan som stått för mycken knepig logistik under resans gång!

GF – foto:Gunhild Frylén
Övriga foton: Birgitta Kyllenius

EFIS finns på Facebook

 Till sidans topp