Aktuellt

 

GERTIE ENGLUND (1931–2022)

EFIS hedersmedlem, lektor i egyptologi vid Uppsala universitet, docent Gertie Englund somnade in i slutet av februari 2022.

Vi minns Gertie med värme, som en engagerad forskare och inspirerande lärare. Hon är i ljust och varmt minne bevarad. För många av oss är hennes namn för alltid förknippat med äventyr i Egypten, där hon ledde oss på genom det ena äventyret efter det andra i både Nildalen och öknen.

Bild: Nilometern i Aswan vid föreningens resa år 2000. © Eva Olinder.

 

Vårens program

Samtliga möten sker via Zoom och börjar 18.30. Föredragen kostar ingenting och medlemmar får ett email med en inbjudan till zoom-mötet. Om du inte är medlem och vill delta så finns länkar via vår Facebooksida eller så kan du kontakta oss, men platserna är begränsade och medlemmar ges förtur.
Vill du bli medlem? Här har du all information: Bli medlem

 

28/2 Onsdag
EFIS årsmöte följt av
Nya tider och nya museer: senaste nytt på kulturarvsfronten i Egypten
Carolin Johansson
Obs! Eftersom vi har årsmöte är det enbart för medlemmar!
Det egyptiska kulturarvet är en omistlig del av den nationella identiteten i dagens Egypten. Samtidigt är den är en viktig inkomstkälla eftersom turismsektorn står för en betydande del av landets ekonomi. De senare årens omvälvningar i form av politiska förändringar, pandemi och andra stora händelser har haft inverkningar också på de forntida monumenten. Stora satsningar har gjorts genom att t.ex. bygga museer, iordningställa nya besöksmål och genomföra spektakulära evenemang i samband med arkeologiska upptäckter och invigningar. Presentationen redogör för några av de nya museer och andra investeringar som just nu genomförs i syfte att skydda, uppmärksamma och väcka fördjupat intresse för landets storslagna kulturarv.
Med Carolin Johansson, egyptolog och verksam vid bl.a. Folkuniversitetet och Uppsala universitet

 

9/3 Onsdag
Bland faraoner, livvakter och konspiratörer: övergången mellan 5:e och 6:e dynastin
Daniel Henningsson
Enligt Manetho skall den förste faraon av den sjätte dynastin ha mördats av sin egen livvakt. Till skillnad från senare tiders palatsoroligheter – exempelvis under Amenemhat I:s och Ramses III:s regeringar – så finns det inga samtida källor, vilket lett till att forskarna länge betraktade Manethos påstående som felaktigt.
De senaste tjugo åren har dock kastat nytt ljus över denna intressanta period av Egyptens historia, speciellt de stora utgrävningarna av ämbetsmannanekropolerna kopplade till Unas och Teti, har givit forskarna en stor mängd nytt material. Föredraget kommer att presentera dessa nya fynd och vad de betytt för förståelsen av perioden omkring 2355–2300 f.Kr.
Med Daniel Henningsson fristående forskare med inriktning mot kontakterna mellan Främre Orientens stormakter omkring 1500-1000 f.Kr, samt med särskilt intresse för Egyptens tidiga perioder.

 

21/04 Torsdag

Människor som du och jag – liven bakom en av historiens största civilisationer
Josefin Percival

Mycket av det vi idag vet om de forna egypterna är baserat på inskriptioner lämnade av kungligheter, och den kulturella och religiösa eliten, oftast på grund av att det skrivna material som finns kvar idag var dyrt att producera samt att de var menade att vara för evigt, men även den utbredda analfabetismen hade påverkan. Den bild som vi ser tydligast porträtterad är ett ideal och reflekterar oftast inte de riktiga personerna bakom texten. Hur kan vi relatera till egypterna om allt vi ser är den idealbild de ville identifiera sig med? Genom ett antal utvalda texter från faraonisk tid försöker det här föredraget visa människorna bakom historien och hur deras liv inte alls skiljer sig så mycket från våra vardagliga problem och glädjeämnen.

Med Josefin Percival, doktorand i fornegyptisk text och språk vid Uppsala universitet.

 

 

Saknar du att titta på egyptiska föremål under pandemin?

Medelhavsmuseets egyptiska utställning kan man numera vandra runt i hemifrån! Det går att klicka sig runt i de olika rummen, söka på olika teman, föremål med mera.

Det finns även andra museum att besöka från soffan

Musée du Louvre Paris

The metropolitan museum of art

 

 

Gunilla Spens som var föreningens ordförande under 2002–2018 har avlidit den 6 juni 2020 nära 83 år gammal.

Intresset för det gamla Egypten delade hon med sin mor som var en av de som bildade föreningen 1981. Gunilla var en aktiv medlem och en kort tid revisor innan hon blev ordförande 2002. Hon ledde föreningen engagerad och konstruktiv och i samarbete, alltid förstående men även med en humoristisk attityd beredd att lösa olika uppgifter. Hon var en yrkeskvinna som nästan direkt efter studentexamen började arbeta på Stockholms enskilda bank (sedermera SEB) ända fram till pensioneringen.

Några medlemmar har uttryckt önskemål om att lämna en minnesgåva till EFIS. Den som vill kan sätta in valfritt belopp på föreningens bankgiro 859-5837. Tänk på att bifoga namn till betalningen, om du inte vill vara anonym. Föreningen kommer att hålla en minnesstund för Gunilla när ordinarie medlemsmöten kan återupptas.

https://www.familjesidan.se/cases/ba7aff24-d978-4b6f-b23d-61f6f05fb0f1/funeral-notices

Foto: Eva Olinder

 

 

EFIS tipsar!

Lyssna till Bildningspodden om Tutankhamon! eller gå in på anekdot.se/bildningspoddavsnitt/tutankhamon/!
Egyptologerna Sami Uljas och Anne Landborg berättar om Tutankhamon och hans tid. Därefter kommer konsthistorikern Anna Maria, Hallgren, egyptologen Sofia Häggman och arkeologen Ingrid Berg som diskuterar arvet efter Tutankhamon, begreppen egyptologi och egyptomani samt vår västerländska syn på det gamla Egypten.

 

EFIS nya Profilprodukt är vackra keramikskålar som är presenter exklusivt till föreningens föredragshållare. De är tillverkade av den ideella organisationen ”Egypte Terre d’Espoir lokalt i Luxor, Egypten. EFIS sekreterare Carolin Johansson har inhandlat och fraktat hem dem.

För att få löpande nyheter om vad som händer på egyptologiområdet kan man anmäla sig till kostnadsfria nyhetsbrev från The Egyptologist´s Electronic Forum (EEF).
Hur man anmäler sig står på sidan: www.egyptologyforum.org/EEFApply.html.

– Men mycket intressant finns också att hämta på EFIS egen facebooksida!